Meer beeld bij landschappelijke inpassing

30 mei 2023 Rose Headley

Op de informatieavond voor omwonenden op donderdag 25 mei hebben Pure Energie en Coöperatie Energie(k) Oldambt een stand van zaken gepresenteerd van het participatieproces voor Zonnepark Westerlee. In de presentatie, die ook op video is opgenomen, was er veel aandacht voor het laten zien van de landschappelijke inpassing: de inrichting en beplanting rondom het zonnepark. Omwonenden hebben hierop invloed gehad.

Invloed van omwonenden op de landschappelijke inpassing

Voor het maken van het ontwerp landschappelijke inpassing (de inrichting en beplanting rondom het zonnepark) zijn suggesties en ideeën bij omwonenden opgehaald: onder andere tijdens omgevingsrondes, informatiebijeenkomsten en werkgroepbijeenkomsten. Ook is geput uit de uitkomsten van het draagvlakonderzoek dat in de zomer van 2022 is uitgevoerd. De werkgroep Zonnepark Westerlee, bestaande uit negen omwonenden en een vertegenwoordiger van Dorpsbelangen Westerlee, heeft tijdens twee bijeenkomsten conceptontwerpen en visualisaties besproken voor de landschappelijke inpassing. Zij werden hierbij ondersteund door een landschapsontwerper. Zo konden suggesties en ideeën goed worden uitgediept en worden verwerkt.

⇾ In onderstaande video van ruim een half uur worden vanaf 9 minuten en 20 seconden ontwerpen en visualisaties getoond van de laatste stand van zaken landschappelijke inpassing. 

Videopresentatie 'stand van zaken participatie incl. landschappelijke inpassing'.

Hoe zijn suggesties en ideeën verwerkt?

Enkele voorbeelden van hoe suggesties en ideeën van omwonenden zijn verwerkt:

  • er is een wal van circa 1 meter toegevoegd aan de noordzijde,
  • er is een ecologische verbinding toegevoegd voor kleine zoogdieren aan de westzijde,
  • hoogtes van struiken zijn aangepast aan de noord- en noordwestzijde,
  • de afstand is vergroot tussen de erven en het panelenveld aan de Ceresweg, ten zuiden van het zonnepark en
  • de houtwal is op die plek langer en breder gemaakt.

Co-productie

De kaders van de provincie en gemeente zijn de basis voor het ontwerp. De input van de werkgroepdeelnemers is meerdere keren met deze overheden besproken. Verder is in het ontwerp rekening gehouden met adviezen van Staatsbosbeheer en Kenniscentrum Akkervogels -  Grauwe Kiekendief. Deze adviezen sloten goed aan op de wensen van omwonenden. Door de combinatie van inbreng, zal het definitieve ontwerp voor de landschappelijke inpassing een echte co-productie zijn.