Het idee

Wij hebben een idee voor een zonnepark in Westerlee ter hoogte van de Ceresweg. We noemen dit Zonnepark Westerlee.

Het beoogde zonnepark wordt zo’n 44 hectare groot. Conform de gedragscode Zon op Land van branchevereniging Holland Solar wordt minimaal 25 procent van de beschikbare oppervlakte niet bebouwd met zonnepanelen. Dit deel wordt gebruikt voor landschappelijke inpassing (bijvoorbeeld het toevoegen van struiken en bomen) en ecologische verbeteringen. 

De verwachte productie van het zonnepark is circa 50 tot 60 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar. Dit ruim 11% van de 528 miljoen KWh elektriciteit die in 2020 in de gemeente werd gebruikt.

Samen met de omgeving

We hebben in samenspraak met de omgeving een concreet plan gemaakt voor het zonnepark. Uit de inbreng van de omgeving bleek dat de effecten van het zonnepark op het uitzicht van omwonenden een zeer belangrijk aandachtspunt was bij het uitwerken van het plan voor Zonnepark Westerlee. Daarom hebben we een uitvoerig traject rondom de landschappelijke inpassing van het zonnepark doorlopen met de werkgroep van omwonenden. Dit liep gelijk op met de maatwerkgesprekken met de gemeente en de provincie over de landschappelijke inpassing. Verder hebben ook Staatsbosbeheer, Kenniscentrum Akkervogels Grauwe Kiekendief en de Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen advies gegeven. Hierdoor ontstond een co-productie. Om omwonenden en andere geïnteresseerden inzicht te geven in hoe het eruit kan gaan zien, hebben we meerdere keren in het participatieproces visualisaties laten maken van de landschappelijke inpassing. Hierin is meegenomen dat we starten met oudere en wintergroene beplanting op een houtwal, om vanaf het begin het zonnepark zoveel mogelijk aan het zicht te onttrekken aan de west -en zuidzijde. Voor de noordzijde geldt de wens om zoveel mogelijk vrij uit te kijken, dus daarvoor is de landschappelijke inpassing anders ingericht. We hebben de meest recente visualisaties op de website gezet, zodat omwonenden en andere geïnteresseerden zich een beeld kunnen vormen van hoe het zonnepark er straks uit kan gaan zien. 

 Klik hier om de meest recente visualisaties te bekijken.

 

Op de volgende manier kan de omgeving participeren in Zonnepark Westerlee:

1. Werkgroep

Wij stimuleren het oprichten van een werkgroep. In deze werkgroep nemen omwonenden, bedrijven en maatschappelijke organisaties uit de omgeving deel. Samen met de deelnemers bespreken we het plan en halen bijvoorbeeld wensen voor de inrichting van het zonnepark op. Zo kunnen we in samenspraak met de omgeving een concreet plan maken met bijvoorbeeld aandacht voor de natuur en landschappelijke inpassing. Wie hieraan wil deelnemen, kan contact opnemen via info@zonneparkwesterlee.nl

2. Lokaal eigenaarschap

Pure Energie stelt altijd een deel van een zonnepark beschikbaar voor participatie via een lokale energiecoöperatie. Inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven kunnen dan via de lokale energiecoöperatie meedoen. Hierdoor vloeit een deel van alle inkomsten van het zonnepark direct terug naar de lokale samenleving. Dit kan door de uitkering van rendement aan leden, maar ook via bijdragen van de energiecoöperatie aan lokale projecten.

3. Omgevingsfonds

Ook stellen we een omgevingsfonds beschikbaar. We stellen 15 jaar lang jaarlijks 0,50 euro per opgewekte megawattuur* ter beschikking aan de omgeving.

Ter illustratie: als het zonnepark in een jaar 50 tot 60 miljoen kilowattuur opwekt, dan gaat er dat jaar ca 25.000 tot 30.000 euro naar het omgevingsfonds. Waar dit omgevingsfonds voor wordt gebruikt, bepaalt de omgeving zelf. Dat en meer bespreken we graag met de werkgroep.

 *1 megawattuur = 1.000 kilowattuur

4. Burentarief

Het burentarief is een laag groene stroomtarief voor direct omwonenden. We gaan uit van € 0,12 per kilowattuur zonder BTW en zonder energiebelasting. Als de marktprijs onder de € 0,12 daalt, dan betalen de omwonenden het lagere variabele tarief van Pure Energie. Klik hier om meer te lezen. 

Het Burentarief is bedoeld voor direct omwonenden, het geldt zo lang Pure Energie het zonnepark exploiteert en het is voor deelnemers altijd kosteloos opzegbaar. Er is een aansluiting per verblijfsadres mogelijk en een maximum stroomverbruik van 12.000 kilowattuur per jaar. Het aanbod geldt alleen voor elektriciteit.