Draagvlakonderzoek Zonnepark Westerlee

28 mei 2023 Rose Headley

Enkele dagen na de informatieavond van 25 mei, hebben de initiatiefnemers van Zonnepark Westerlee het rapport en de geanonimiseerde bijlagen gepubliceerd van het draagvlakonderzoek naar het zonnepark. Omwonenden en andere geïnteresseerden kunnen dit rapport in samenhang bezien met de presentatie van de informatieavond die ook digitaal op video is opgenomen voor degenen die er de 25ste niet bij konden zijn.

Waardevolle input voor het participatieproces

Als onderdeel van het Programma zon en wind 1.0 van de gemeente Oldambt, hebben de initiatiefnemers van Zonnepark Westerlee in de zomer van 2022 een draagvlakonderzoek laten uitvoeren door een onafhankelijk bureau: nog voordat de omgeving actief werd betrokken bij het uitwerken van het plan voor het zonnepark. De vraagstelling kwam in overleg met de gemeente en Dorpsbelangen Westerlee tot stand. Er is onder andere gevraagd wat mensen vinden van het opwekken van duurzame energie, hoe ze geïnformeerd willen worden, welke hinder ze vrezen en hoe ze van het zonnepark willen profiteren. Uit het onderzoek bleek onder andere dat de volgende onderwerpen leven bij omwonenden: het effect op het uitzicht, het effect op planten en dieren, geluid en reflectie en mogelijke overlast door bouwverkeer. Deze uitkomsten worden meegenomen bij de verdere ontwikkeling van het zonnepark.

Ben Verwey, Coöperatie Energie(k) Oldambt: "De tijd en zorg die wij in participatie steken is een investering in meer acceptatie op de langere termijn.”

Investeren in acceptatie op de langere termijn

In het draagvalkonderzoek is ook de vraag gesteld of men voor of tegen het zonnepark is. Hieruit komt naar voren dat een meerderheid van omwonenden, in het bijzonder direct omwonenden, tegen is. Rose Headley van Pure Energie zegt hierover: “Uit een gesprek met een kritische omwonende kwam naar voren dat hij de aanpak van Pure Energie netjes vindt. Hij is ook voor duurzame energie, maar heeft moeite met de plek waar we het zonnepark willen ontwikkelen: ‘er is al zoveel in deze omgeving.’”

In de omgeving van het beoogde zonnepark zijn inderdaad andere ontwikkelingen geweest zoals de bouw van windmolens in Meeden. Hierbij waren omwonenden niet of slecht betrokken. Ben Verwey van Coöperatie Energie(k) Oldambt: “Samen met Pure Energie pakken wij dat voor Zonnepark Westerlee anders aan: door omwonenden – ook uit aangrenzende gemeenten- invloed te geven op een mooie en gepaste landschappelijke inpassing en door ze te laten profiteren. Maar wij verwachten niet dat deze aanpak de acceptatie voor het zonnepark meteen zal vergroten. Zeker niet na wat de mensen hier in het verleden hebben meegemaakt. De tijd en zorg die wij in participatie steken is een investering in meer acceptatie op de langere termijn, want voor veel mensen hier zal gelden: eerst zien, dan geloven. En dat willen wij waarmaken.”

⇾ Het draagvlakonderzoekrapport en de geanonimiseerde bijlagen staan bij de documenten op de website van het zonnepark. Hier is ook de videopresentatie te vinden waarin de laatste ontwerpen en visualisaties van de landschappelijke inpassing worden getoond en toegelicht. 

⇾ Wilt u (misschien) meedoen met de volgende werkgroepbijeenkomst? Klik hier voor meer informatie.