Uitkomsten geluidsonderzoek

07 december 2023 Rose Headley

Woensdag 15 november is de werkgroep Zonnepark Westerlee voor de vijfde keer bij elkaar gekomen. Een belangrijk agendapunt was het geluidsonderzoek van onderzoeksbureau Cauberg Huygen. Tijdens de bijeenkomst was een akoestisch adviseur van Cauberg Huygen aanwezig om het onderzoek toe te lichten en om vragen van de werkgroepleden te beantwoorden. Aanwezigen lieten zich positief uit over de uitkomsten van het geluidsonderzoek en de toelichting daarop.

Toelichting akoestisch adviseur

De akoestisch adviseur ging aan de hand van zijn slides in de werkgroeppresentatie (slides 10 tot en met 16) in op het doel van het onderzoek, hoe het is uitgevoerd en natuurlijk op de resultaten. Hij vertelde onder andere dat de grenswaarden van het Activiteitenbesluit milieubeheer uitgangspunt zijn voor het onderzoek: 50 decibel overdag, 45 decibel in de avond en 40 decibel ‘s nacht. Ook vertelde hij dat de ventilatoren van de omvormers en het energieopslagsysteem geluid kunnen produceren en door de meetsoftware als rode stippen worden weergegeven. Hij had een afbeelding gemaakt (zie hieronder) om de voorlopige berekening van de geluiduitstraling inzichtelijk te maken. De belangrijkste uitkomst is dat het geluid van het Zonnepark Westerlee voldoet aan de grenswaarden van het Activiteitenbesluit milieubeheer. Hij vermeldde hierbij dat bestaande en nieuwe beplanting (landschappelijke inpassing) in het onderzoek niet zijn meegenomen. Dit zal in de praktijk nog zorgen voor geluiddemping. Ook in andere opzichten gaat het onderzoek uit van een maximale geluiduitstraling naar de omgeving. Zo zijn onder andere de meest ongunstige weersomstandigheden in het model verwerkt en is de langste dag met de meeste zonuren de maatgevende periode.

Lees hieronder meer over de antwoorden op vragen van de werkgroepdeelnemers.

Geluid

Afbeelding: voorlopige berekening geluiduitstraling. De rode stippen zijn de geluidsbronnen. De grootste rode stip is het energieopslagsysteem. De kleinere stippen de omvormers.

Vragen van de werkgroepdeelnemers

De werkgroepdeelnemers hebben de akoestisch adviseur uitgebreid bevraagd over het geluid dat van het zonnepark af kan komen. Alle vragen en de antwoorden daarop zijn terug te lezen in het verslag van de werkgroepbijeenkomst (pagina’s 2 tot en met 5). In deze paragraaf zijn enkele vragen en antwoorden uitgelicht.

De aanwezigen vroegen onder andere naar een echo die soms wordt waargenomen vanuit het Emergobos. De adviseur vertelde dat het geluid dat van het zonnepark komt niet echo-gevoelig is. Het dempt snel, omdat het vooral midden-tot hoogfrequent geluid is. Laagfrequent geluid, zoals bij een windpark, heb je hier niet. Op de vraag ‘hoe hard 40 decibel is’ (het geluidniveau dat in de nacht is toegestaan), antwoordde de adviseur dat praten meer dan 60 decibel is. Als iedereen stil zou zijn in de bijeenkomstruimte, dan zou nog ongeveer 35 decibel te horen zijn. Hij zei dat geluid in de nacht van de koeling van het energieopslagsysteem kan komen – niet van de omvormers. Tegelijkertijd zal de koeling minder nodig zijn in de avond en nacht omdat de buitentemperatuur daalt. Ook vertelde de adviseur dat alle adressen zijn meegenomen in het onderzoek en dat er dus is berekend wat de eventuele geluidsbelasting op de gevels van de woningen is. Verder waren er vragen over het soort geluid dat de ventilatoren produceren: onder andere of er bij meer zon een hogere frequentie te horen is. Hierop vertelde de adviseur dat bij sommige ventilatoren het geluid toeren gerelateerd is, maar dat dit hier niet het geval is. De ventilatoren van dit zonnepark staan aan of uit, net zoals bij een koelkast of laptop. Aanwezigen lieten zich positief uit over de uitkomsten van het geluidsonderzoek en de toelichting daarop.

Overige onderwerpen 5de werkgroepbijeenkomst

In de bijeenkomst kwamen naast het geluidsonderzoek ook de laatste versie van het landschappelijk inpassingsplan aan bod, het reflectieonderzoek, zorgen en wensen rondom de bouw en vervolgstappen. Een belangrijke conclusie uit het reflectieonderzoek is dat alle mogelijke reflectie op de observatiepunten geblokkeerd wordt door het landschappelijk inrichtingsplan. Hierdoor zal eventuele reflectie niet meer zichtbaar of hinderlijk zijn. Dit geldt ook wanneer er geen blad aan de bomen of struiken zit. De wensen en zorgen van werkgroepdeelnemers rondom de bouw van het zonnepark, zullen worden betrokken bij de voorbereidingen van de bouw. Deze voorbereidingen worden pas getroffen nadat een vergunning is verleend.

Klik hier voor de presentatie van de werkgroepbijeenkomst

Klik hier voor het verslag van de werkgroepbijeenkomst