Interview met Ben Verwey van coöperatie Energie(k) Oldambt

07 december 2023 Rose Headley

Op woensdag 15 november tekenden coöperatie Energie(k) Oldambt en Pure Energie de samenwerkingsovereenkomst voor Zonnepark Westerlee. In de overeenkomst staat dat de energiecoöperatie en Pure Energie gelijkwaardig het zonnepark ontwikkelen en gaan voor 50% lokaal eigenaarschap van het zonnepark. De overeenkomst is een volgende stap in de samenwerking die in maart 2022 uit de startblokken ging. Een mooie aanleiding om Ben Verwey, de voorzitter van coöperatie Energie(k) Oldambt, te interviewen!

Wie is Ben Verwey?

Ik ben inwoner van het dubbeldorp Nieuw Scheemda en 't Waar: een van zeventien woonkernen in de gemeente Oldambt. Sinds de oprichting in 2020 ben ik voorzitter van coöperatie Energie(k) Oldambt. Daarnaast ben ik ook breder bij de lokale energietransitie in de provincie Groningen betrokken geweest. In het dagelijkse leven doe ik onderzoek aan de Hanze Hogeschool naar de relatie tussen economische maatregelen en duurzaam gedrag. 

Lees verder onder deze afbeelding.

Ben 2

Waarom is coöperatie Energie(k) Oldambt ooit opgericht?

De Groninger Energiekoepel heeft in 2019 een presentatie gegeven aan vertegenwoordigers van alle dorpen en wijken in Oldambt. In de presentatie werd verteld wat dorpen en wijken kunnen met de energietransitie. Naar aanleiding van die bijeenkomst is een werkgroep opgericht waarin zeventien dorpen en wijkverenigingen van de gemeente Oldambt waren vertegenwoordigd. Daar ben ik ook voor gevraagd vanuit mijn dorpsvereniging. Dit leidde in 2020 tot de oprichting van coöperatie Energie(k) Oldambt. 

 

“Samen met onze leden willen we duurzame energie voor iedereen in Oldambt mogelijk en bereikbaar maken.”

 

Wat is het doel van coöperatie Energie(k) Oldambt?

De coöperatie heeft tot doel om zelf, lokaal, vorm te geven aan de energietransitie. Samen met onze leden willen we duurzame energie voor iedereen in Oldambt mogelijk en bereikbaar maken. Een coöperatie is wel een bedrijf, dus er mag winst gemaakt worden, maar die gebruiken we dan zoveel mogelijk voor het realiseren van onze doelstelling.

Zijn jullie eerder initiatiefnemer geweest bij een groot zon- of windproject?

Nee, nog niet. Toen we begonnen wilden we vooral aan de slag met zon op dak projecten: met name op gemeentelijk vastgoed zoals sporthallen en scholen. Helaas werd dat uiteindelijk niets. Dit had technische redenen en de gemeente had vaak andere plannen met het vastgoed dat we op het oog hadden. Wel hebben we meegedacht over het beleid van de gemeente voor het opwekken van zonne-en windenergie: het Programma Zon en Wind 1.0. Toen de gemeenteraad hiermee op 31 januari 2022 instemde, was dat voor ons het moment om gesprekken aan te gaan met commerciële partijen die wat wilden in de zoekgebieden. Inmiddels zijn we betrokken bij de zonneparken Eekerpolder en Westerlee.

Maakte het je nog wat uit met wie je een zonnepark ging ontwikkelen?

Zeker. We hebben met veel ontwikkelaars gesprekken gehad en hebben daarbij ook gekeken naar de profielen van de partijen: bijvoorbeeld hun manier van projecten ontwikkelen. Wij vinden participatie en oog voor de leefomgeving heel belangrijk. Wat ons ook aansprak bij Pure Energie is dat het een Nederlandse partij is die niet ontwikkelt om te verkopen, maar om duurzaam energie op te wekken.

 

“50% lokaal eigendom is leuk op papier, maar je moet er ook handen en voeten aan geven.”

 

Wat is jullie belangrijkste uitdaging als mede-initiatiefnemer?

Het belangrijkste is om er straks voor te zorgen dat inwoners met ons gaan meedoen en betrokken zijn in de breedste zin van het woord; daarom willen we het lidmaatschap van de coöperatie op de een of andere manier weer aan de leden terugbetalen. We moeten nog een goede marketinginspanning doen om meer inwoners aan te spreken. 50% lokaal eigendom is leuk op papier, maar je moet er ook handen en voeten aan geven. We willen dat inwoners straks ervaren dat het zonnepark mede van hen is.

De bijeenkomst met de gemeenteraad, inwoners en initiatiefnemers op 11 juli 2023 was daar een mooi voorbeeld van. We hadden met meerdere betrokkenen een inhoudelijk gesprek over hoe we het park willen gaan vormgeven. We waren samen (met voor- én tegenstanders) een probleem aan het ‘tackelen’ en het was minder een welles nietes discussie. Dat is in onze ogen echte participatie: meedenken, meepraten en meedoen.

Wat kunnen jullie als coöperatie betekenen voor de inwoners van Oldambt?

We willen bijvoorbeeld samen met de gemeente Oldambt en de woningbouwcorporaties een project starten met een energiebus. Het idee is om tips en hulp te bieden om het energieverbruik van huishoudens naar beneden krijgen. Een kleine eerste stap in de strijd tegen energiearmoede. Er zijn ook ideeën om iets te doen met duurzame mobiliteit: met deelauto’s bijvoorbeeld. Daar kunnen we straks ook opbrengsten uit het zonnepark voor gebruiken. Tegelijkertijd moeten we ons niet te rijk rekenen, want we hebben een deel van de opbrengsten nodig voor het terugbetalen van leningen.

Hoe kunnen inwoners betrokken zijn bij cEO?

Meepraten en meedenken kan altijd. Niet alleen inwoners van Oldambt, maar ook omwonenden van onze zonneparken die in andere gemeenten wonen. Ze kunnen ook lid worden, maar dat is geen verplichting. Geïnteresseerden kunnen een berichtje sturen via de website www.coop-energiek-oldambt.nl, dan nemen wij contact op!

➜ Klik hier voor het contactformulier van coöperatie Energie(k) Oldambt